100 знакови социалисти се събраха в зала 7 на НДК, за да сложат началото на нов ляв блок.Кръглата маса "Лява България" е по инициатива на Костадин Паскалев, член на националния съвет на БСП.

На събитието дойдоха президентът (2012 - 2022 г.) Георги Първанов, лидерът на АБВ Румен Петков, на Д21 Татяна Дончева, на "Изправи се" Мая Манолова, на Нормална държава - Георги Кадиев, които се наредиха на трибуната един до друг.

Залата се оказа тясна, очевидно има очакване. Даваме си сметка, че основният проблем пред нас ще бъде доверието. Въпросът е ще успеем ли да увеличим доверието към левицата. Тук не се избира лидер, каза Паскалев, откривайки дискусията. Тя е организирана от членове на БПС и представители на левицата, напуснали столетницата през годините, предаде "Епицентър".

В залата бяха бивши министри като Емилия Масларова, Ангел Найденов, Георги Пирински и Петър Мутафчиев, бивши депутати като Александър Паунов, лидер на комунистическата партия, Ненчо Темелков, Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Божинов, Кирил Добрев, Явор Куюмджиев, Жельо Бойчев.

В залата бе и дипломатът Валентин Радомирски и бившият лидер на АБВ Константин Проданов.

Единствено не се отзова на поканата Красимир Янков, но тук е Александър Томов, обяви Паскалев.

Това не е учредително събрание, тук не се избира лидер, подчерта членът на НС на БСП Паскалев.

Мая Манолова поиска иска нов ляв субект, със или без БСП на Нинова, който да излезе с общи кандидати и общи листи на парламентарните и местни избори. Според нея доверието в левицата е в реанимация.

"В тази зала през януари 2001 г. подписахме споразумението за Нова левица. Надскочихме последиците от една стогодишна война между социалисти и социалдемократи", припомни Георги Първанов.

Участниците в кръглата маса, изпълнила зала 7 на НДК, започнаха да се събират 40 минути преди събитието, разговаряйки приятелски един с друг, като стари другари, които отдавна не са се виждали.

Направи впечатление, че от бившите лидери на БСП отсъстват Сергей Станишев и Михаил Миков.

Коментирайки събитието вчера, председателят на БСП Корнелия Нинова подчерта, че всички инициатори на събитието са напуснали БСП по времето на Станишев и Миков.