Независимите общински съветници Стоян Грозев и Манол Тодоров искат Община Бургас да направи проучване за подходящ терен за гробище за домашни любимци. Причината е, че в момента регламентирано такова няма, а починалите четириноги биват погребвани от любящите си стопани тайно най-вече в парк „Езеро“.

„Това е проблем, който мъчи не само Бургас, но и много областни градове в страната, и за който не е открито трайно решение. Силно се надявам ние да бъдем от градовете, които ще го намерят. Призовавам общинските съветници да подкрепят нашата докладна, с която искаме да възложим на общинска администрация предпроектни проучвания за терена за гробище за домашни любимци“, каза Стоян Грозев. Към доклдната той е приложил и снимки, които са зловещи.

"Много от вас са наясно, че след като няма регламентиран парцел, такова действие се извършва нерегламентирано основно в парк „Езеро“. С колегата Манол Тодоров попаднахме на толкова плитко загробени домашни любимци, че имах усещането, че ако разровя с крак, отдолу ще се покаже съответното животно. Това е предпоставка за поандемии“, каза Грозев.

Според арх. Статев фактът, че няма нормативна база ще забави реализацията от страна на администрацията. Красимира Маркович обаче каза, че при добро желание и взаимна работа, нещата могат да се ускорят, а не забавят във времето.

В залата се чу и предложение да има клауза в терена да се загробват единствено домашни любимци, регистрирани по надлежния ред в община Бургас. Манол Тодоров пък заяви, че трябва да се помисли, защото сред домашните любимци освен кучета, има и морски свинчета и зайчета, които не подлежат на регистрация.

„Много от нас са преживявали този неприятен момент на раздяла и на това са ходиш с едни чувалив в тъмното, за да не те хванат, като погребваш домашния си любимец. Това трябва да бъде променено“, заяви Ева Михалева.

Според зам.-кмета по строителство Чанка Коралска в момента не са ясни критериите, на които трябва да отговарят терените за гробище за домашни любимци, затова общината ще изпрати запитване до отговорните институции.