Лидерът на ”Български възход” Стефан Янев каза, че ”в този парламент видяхме много неща – от самото начало има реторика, която е изключително конфронтационна, после видяхме как може да се промени диалогът. С дебата за Изборния кодекс като че ли се връщаме към конфронтационното говорене.”

Според Стефан Янев основният проблем е това дали ще има правителство или няма да има. Янев посочи, че не бива "да се вторачваме в третия мандат, преди да са изчерпани първият и вторият. Потенциалът да бъдат изпълнени първите два съществува, независимо от заявките на политическите сили, че е невъзможно това.“

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев каза по bTV, че основната задача, с която партиите е необходимо да се справят, е: дали ще има ли кой да решава проблемите на хората.

Янев каза, че ще коментира в дълбочина скандала с кода за машините за гласуване, когато случаят бъде проверен от българската правосъдна система. Лидерът на "българки възход" посочи, че като политик този тип говорене не помага за връщането в доверието в изборния процес: "Говорим за нещо, което е вредно за българското общество, защото се разделяме и се сочим за виновни. Не знам друга нация, която да е посветена на това да търси кусура на другия, а не да търси конструктивния тон."

Янев призова, че е важно да бъде намерен конструктивния тон, а не да се обвиняват взаимно: "Така сваляме доверие от себе си като парламент: губим доверието в себе си като граждани."

Стефан Янев каза, че на него лично никой не му е предлагал код за машините за гласуване. Той открои, че въвеждането на машини има положителна страна и не бива тя да бъде подценява. Той посочи намаляването на недействителните бюлетини. Янев посочи, че може да се говори за усъвършенстване на изборния процес, както и за връщане на хартиените бюлетини: "Ако има съмнения в кода – да се дава на всяка една партия, за да е максимално прозрачен процесът."

Янев цитира специалист: „Няма как този код да бъде едновременно сменен на 12 000 машини.“ Стефан Янев открои, че истинският въпрос, който вълнува българинът е, инфлацията и цената на живота и призова своите колеги за смислен диалог.