Грандиозният скандал с отправената оферта от Кирил Петков към БСП да оттеглят законопроекта за промяна в Изборния кодекс с връщането на смесеното гласуване, а в замяна да получат кодовете от машините продължава да се разраства.

За опитите за натиск върху парламентарната група на БСП разказа от парламентарната трибуна в петък вечерта по време на дебатите по промените зам.-председателят ѝ Георги Свиленски.

“Факт е, че има определен опит за натиск не само върху БСП, а върху всички партии. Което навява, че сме на прав път. Нямам съмнение, че върху машините е имало някакъв тип манипулация - това е изключително сериозен удар върху демокрацията. Без да звучи пресилено - това си е държавен преврат”“, заяви по развитието на скандала и зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров пред БНТ.

Освен публично от трибуната на Народното събрание и през медиите, всеки един народен представител от БСП е причакван по ъглите и коридорите в парламента, за да му се обяснява как трябва да гласува надпартийно по отношение на промените в Изборния кодекс, инициирани от БСП и предвиждащи връщането на хартиената бюлетина като алтернатива на изцяло машинния вот.

Народният представител сподели и че през дългия си парламентарен опит не бил виждал толкова ожесточена реакция срещу законопроект, каквато в момента се наблюдава от ПП и ДБ срещу връщането на хартията.

"Тази истерична реакция е плашеща за мен. За първи път от толкова години вижда такава яростна съпротива срещу един законопроект. Това води до съмнения и относно това какви са причините".

Според Зафиров е факт, че имало случаи на разминавания между записаните в протоколите и свалени от флашки данни и тези, получени в следствие на ръчното броене на разписките.

Въпреки задълбочаващите се различия с "Продължаваме промяната", БСП били отговорна партия и ще се явят на разговори, ако бъдат поканени от партията на Петков и Василев след връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. "Ще отидем, за да може в един спокоен тон да си кажем нещата, които трябва. Ние сме сериозна политическа сила и сме гарант пред обществото, че ще направим всичко възможно, за да реализираме управление с оглед предстоящите тежки месеци", заяви депутатът.

Междувременно и други депутати от БСП потвърдиха, че Петков е направил предложението към социалистите. Борислав Гуцанов призна, че всички депутати от левицата, които стоят на първите редове в пленарна зала са чули офертата на Петков. “Безспорно разговорите с “Продължаваме промяната” стават все по-трудни и по-тежки.

Тази истерия, която се разиграва от тяхна страна относно промените в Изборния кодекс, идва малко повече”, каза Гуцанов. Припомняме, че в пленарна зала Свиленски директно обяви, че ПП са откраднали изборите, а малко след това Кирил Петков отиде при него, за да му дадял “втори шанс да се поправи от трибуната”, но Свиленски отказал да се отрече от думите си.