България да възстанови плана за изграждане на нефтопровод от Бургас към Александруполис. За това настоя днес президентът Румен Радев. А причината - скъпите такси, които Турция наложи за преминаване на кораби и танкери през Босфора и Дарданелите, не позволявали на страната ни да получава евтини доставки на гориво.

Нефтопроводът "Бургас-Александруполис" трябваше да доставя руски нефт през България за Европа. Той е част от т.нар. "голям енергиен шлем", заедно с "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Още през 2008 г. обаче местен референдум в Бургас се произнесе, че нефтопроводът не трябва да се строи. През 2011 г. първият кабинет "Борисов" формално взе решение за прекратяване на договора с Руската федерация и Гърция за въпросния нефтопровод, а през 2013 г. правителството предложи решението и на Народното събрание. Едноименната държавна компания, която участваше в проекта - „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ“ ЕАД пък още съществува, макар и в ликвидация и с прекратена търговска дейност.

Трябва да мислим за възобновяване на връзката Бургас-Александруполис, но сменяйки посоката, защото ако тя бе замислена за руски нефт, сега трябва да мислим обратното, тъй като танкерите, с които работи "Нефтохим", няма да ги има, а ще трябва да чакаме 30 дни големите танкери и да плащаме високи такси, ако идват през Средиземно море. Това означава да правим инвестиции, които не можем да си позволим. Пътят Солун-Кавала-Александруполис- Бургас-Варна-Русе вече няма алтернатива. Предстои да се направи съвместен борд за координиране на тези проекти, каза още президентът по време на конференция "Черно море: По-Близкият изток" по-рано днес. Радев настоя, че тежкият удар по корабоплаването в Черно море е именно и една от последиците на войната между Русия и Украйна.

Турция се възползва от ситуацията и повиши таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите с пет пъти. Всички стоки и суровини, които минават оттам ще поскъпнат, посочи държавният глава. Той подчерта и, че никъде в международните договори няма клауза, която да забранява преминаването на танкери, но в момента такава забрана е факт и страната ни не може да построи терминали в близост до пристанищата си, за да може такъв да се разтоварва на тях.