Автогара в Царево няма да имаме. Болница няма да имаме, но инсталация за обработка на боклуци ще имаме на ключово място и с нея ще посрещаме гостите на града. На Вас харесва ли Ви това? Този въпрос поставя пред местните жители общинският съветник от опозицията Емил Пейчев, който през последните години се бори непримиримо с проблемите, които смята, че засягат пряко интересите на морската община и нейните граждани. Повод за алармата му е уведомление, публикувано на сайта на Община Царево, в което се казва:

„В изпълнение на изискванията на чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда и на основание чл. 4, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, „АЛФА БИО ПРОЖЕКТ“ ЕООД уведомява всички заинтересовани физически и юридически лица, че има следното инвестиционно предложение: „Изграждане и експлоатация на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци в ПИ с идентификатор 48618.28.820 по КККР на гр. Царево, община Царево, област Бургас“.

Инвестиционното предложение за това, че се предвижда изграждане на мобилна инсталация за предварително третиране (сепариране, балиране) на смесени битови отпадъци, разположена в ПИ с идентификатор 48618.28.820 по КККР на гр. Царево, отдаден за ползване на „АЛФА БИО ПРОЖЕКТ“ ЕООД, съгласно договор за наем на недвижим имот. Инсталацията ще бъде с максимален капацитет 10 000 т/год. или среднодневен капацитет от 40 т/ден. На площадката ще се изградят необходимите функционални зони и ще се монтира технологично оборудване необходимо най-общо за извършване на дейностите: сепариране, балиране, временно съхранение, претегляне и предаване за последваща обработка на рециклируемите и оползотворимите компоненти, съдържащи се в смесените битови отпадъци; както и дейности по претегляне и предаване за компактиране, транспортиране и предаване за крайно обезвреждане чрез депониране на сепарираните неоползотворими фракции отпадъци.

Общинският съветник Емил Пейчев вече е подготвил възражения до ресорните институции за подобен обект. „Няма да допуснем това бунище на входа на града. Какво ще виждат и усещат хората, които влизат в Царево? Още повече, че там има и складове за хранителни продукти и безалкохолни напитки. Това е недопустимо!“, смята той.

„Инвеститорът „Алфа Био Прожект“ ЕООД е наел разположения на това място имот. Лошо няма, но капиталът на фирмата е 2 лева. От информацията за нея се вижда, че за 2019 г. оборотът й е 20 000лв. По първоначална информация, преди това теренът е бил на „МОВ ЕООД“. А в крайна сметка зад тези фирми прозира близост до добре познатия и много влиятелен общински съветник Цигуларов. Толкова влиятелен, че всички от мнозинството, дори и кметът в Царево свирят послушно първа, втора и трета цигулка в неговите инициативи.

Та, както е тръгнало, на входа на морския курорт Царево ще си имаме бунище и през лятото ще посрещаме гостите на града със силен аромат. Пък може и да ги изпращаме, защото колко от тях ще искат да дишат уханията на разлагащи се, сепарирани и балирани отпадъци?

Не мислите ли, че е много вероятно да завъдим и започнем да отглеждаме всякакви гризачи На всичко отгоре в близост до бъдещия боклучарник има предприятие от хранително-вкусовата промишленост, чието производство ще бъде поставено под риск. Но пък може и това да е целта, знам ли?!“, предупреждава Пейчев.