Ще има ли автогара в Царево, хората на сега действащата частна ли ще разчитат или има необходимост от общинска, както и къде да се намира тя? Тези въпроси вече повече от месец си задават общински съветници в най-южната морска община. Те бяха поставени и на последната сесия на местния парламент. Поводът бе внесената от кмета Георги Лапчев докладна записа за допълване на годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, както и за приемане на решение за провеждане на публични търгове за продажбата на 4 поземлени имота. Става въпрос за терена, който се намира до изградената преди години сграда, с цел той да бъде предназначен за общинска автогара. На изминалата сесия мнозинството от ГЕРБ одобри терените да бъдат продадени, а опозицията гласува с 4 гласа „против“ и 1 „въздържал се“.

Темата стана повод за разгорещен дебат, като се очертаха две основни тези. Управляващите общината заявиха, че трябват свежи пари и инвестиции, а опозицията се обяви против безразборната продажба на общински терени, както и за запазване на имотите, така че, ако сега действащата частна автогара бъде продадена, да има резервен вариант – за влизане в действие на общинска такава.

Кметът Георги Лапчев обяви, че частната автогара работи и ще продължи да работи като такава. Общинската сграда, предназначена за тази дейност, пък ще бъде използвана за настаняването на личните лекари в нея, тъй като Медицинския център в Царево се руши. Кметът каза, че повечето хора пътували от и за Царево с автомобили. Той заяви, че ако някога Царево има нужда от автогара, не й било място на отреденото преди години, тъй като там вече не бил краят на града. Той смята, че ще се намери друго място, за което и таксиметровите шофьори щели да бъдат доволни, тъй като разстоянията щели да бъдат по-далечни и съответно цената по-висока.

„Възможно ли е един град с претенции да е морски курорт да не разполага с модерна автогара? Възможно ли е същият този град всъщност да няма никаква автогара? Разбира се, че е възможно, ако градът е Царево. На последната сесия на Общинския съвет мнозинството от ГЕРБ послушно изпълни повелята на кмета и направи решителната крачка към продажбата на терена, предвиден от край време за автогара. Безцеремонно ни заявиха в лицето, че автогара там няма да има. Дори били готови, ако се появял друг инвеститор да му продадат и старата сграда на това място. Обидното в случая е това, че цялата им управленска визия се измерва с това да разпарчетосат терена на малки парцелчета и да го разпродадат.

Това е изключително икономическо късогледство и тесногръдие. Кметът и послушното му мнозинство дори не осъзнават, че се превръщат в едни търговци на дребно, които разпродават общинските активи и практически декапитализират общината. По този начин хората от общината губят. Е, сигурно има и някой, който печели, но той един или са най-много няколко души. Нормално ли Царево да остане без автогара? Нормално ли е общинските терени да се разпродават?“, обяви общинският съветник от опозицията Емил Пейчев.