Третият ден от първото заседание на първото заседание на Народното събрание започна с нов опит за избор на председател. Той отново бе неуспешен, ето кандидатите и резултатите, които получиха:

Йордан Цонев от ДПС – 103, против 100, въздръжали се 23, Цвета Рангелова от Възраждане – 27 за, 95 против, 94 въздържали се, Кристиян Вигенин от БСП – 73 за, против 108, 45 въздържали се. Балотажът беше между Цонев и Вигенин, като двамата получиха сходни резултати с предходните.

В залата бяха регистрирани 223 депутати.

След номинациите и преди гласуването Кристиян Вигенин и Йордан Цонев направиха обръщение към депутатите. „За мен не е важно толкова поста, а какво правиш с този пост. Аз бих предложил да направим така,че председателя и заместниците да работят в условията на консенсус. Всеки един заместник да участва активно. В тази ситуация всеки трябва да бъде съпричастен... Обръщам се към всяка една парламентарна група за подкрепа... Това гласуване, което предстои, е последното, в което участвам.“, каза той.

„Приех номинацията, защото идеята на ПГ на ДПС беше в условията на много остра конфронтация между първите две парламентарни сили третата да поеме отговорността и да отпушим процеса.“, каза Йордан Цонев.