Почина британската кралица Елизабет Втора. Тя бе на 96 години.

Кралица Елизабет Втора е една от най-емблематичните фигури в световната история. 70-годишното й управление надмина това на всички други британски монарси, но и на повечето световни лидери. Въпреки че тя отстоява приемствеността и традицията на английската монархия, управлението ѝ беше всичко друго, но не и предвидимо.

Елизабет не е първа в списъка за наследяване на трона, но всичко се променя, когато чичо й Едуард VIII отказва да оглави монархията. Тази титла отива при баща й, Джордж Шести, който обаче умира, когато дъщеря му е едва на 25 години. Тежестта на британската корона се стоварва върху Елизабет Втора в мрачен период от историята - Втора световна война е нанесла болезнени рани на човечеството.

„Заявявам пред всички вас, че целият ми живот – независимо дали ще бъде дълъг, или кратък – ще бъде посветен на служба към вас и на служба към нашето велико императорско семейство, към което всички принадлежим”, заяви принцеса Елизабет в обръщение по случай 21-ви рожден ден, 1946-та година в ЮАР.

Президенти, папи и министър-председатели идват и си отиват. Съветският съюз се разпада. Могъщата Британска империя се превръща в Общността на нациите. Включва в себе си 54 държави, на които Елизабет Втора е държавен глава.

„На тази среща Британската общност ще бъде натоварена със задачата да демонстрира лидерство в дневния ред - често чрез практически способи, върху глобалните проблеми и да се възползва от отличителния принос на нашите членове”, подчерта кралицата в реч на 27 ноември 2015 г. във Валета, Малта.

Елизабет Втора наследява империя в криза. Но ако досега монарсите са спазвали дистанция от поданиците си, сега това се променя. През 1970-та година огромно множество приветства Елизабет Втора по улиците на градовете на Нова Зеландия. Сложено е началото на традиция – Кралското семейство вече е сред хората.

Монархията и потайността винаги са вървели ръка за ръка. Но с годините научиха дори кралското семейство, че никой не е защитен от скандали. На 40-годишнината от коронясването си, в обръщението си Елизабет Втора, описва годината като „ужасна“. След десетилетия на безупречно царуване, триумфът е изместен от 12 месеца, белязани от семейни скандали. Разпадът на три кралски двойки, скандал с херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън и опожаряването на над сто стаи в Двореца Уиндзор разтърсват британската монархия.

„1992-ра не е годината, към която ще гледам назад с неразривно удоволствие. По думите на един от моите по-симпатични кореспонденти, тя се оказа „аннус хорбилис“ – ужасна година!”, посочи кралица Елизабет Втора на 24 ноември 1992 г. в Лондон, Великобритания.

Над 20 хиляди обществени ангажимента ще бъдат записани в биографията на кралица Елизабет Втора. Заедно със съпруга си принц Филип и децата им, тя е патрон на повече от 600 благотворителни организации. Спокойствието и сдържаността бяха доминиращи дори и в най-тежките времена на сериозни кризи. Пандемията от COVID-19 не се превърна в изключение за стила на британския монарх.

„Лордове и членове на Камарата на общините, приоритетът на моето правителство е да осигури национално възстановяване от пандемията. За да постигне това, моето правителство ще работи върху равни възможности във всички части на Великобритания”, заяви британският монарх на 11 май 2021г. в Лондон, Великобритания.

Най-дълго управлявалият монарх в британската история не разкрива политическите си виждания. Но докато е на трона, на „Даунинг стрийт” 10 се сменят 14 министър-председатели – от Уинстън Чърчил, през „Желязната лейди“ Маргарет Тачър до поддръжника на Брекзит Борис Джонсън.

Медиите на Острова изчисляват, че тя е обиколила Земята 42 пъти, преди решението да преустанови пътуванията в чужбина през 2015-та година.

Елизабет Втора беше омъжена за принц Филип Маунтбатън повече от 73 години. Херцогът на Единбург почина на 9-ти април 2021-ва на 99 години. Двамата имаха четири деца, осем внуци и 12 правнуци.