Промени в ТОЛ системата са били обсъдени по време на срещата между служебния вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев и представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари. На брифинг Алексиев определи ТОЛ системата като "неадекватна и недобре структурирана".

“Може да въведем по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи”, предложи транспортният министър. “Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния потребител”, поясни той.

“Смятам, че транспортът беше неглижиран и затова създаде много високи разходи. Те директно се отразяват върху всяка една суровина, стока и услуга. Затова задължително търсим стопиране на инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение”, категоричен бе Алексиев.

“През последните месеци бяхме неглижирани. Обяснявахме как автомобилният транспорт е генератор на инфлационни процеси и, ако не се помогне на бизнеса, това ще доведе до повишаване на инфлацията. Това е факт”, каза Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи. “Днес всички сме усмихнати, защото виждаме новото лице на държавата”, заяви той.

От бранша ще предложат мерки, свързани с цените на ТОЛ системата, отстъпки като в Европа, преференции за българските и чужди превозвачи, горивата.

“Не целим да ощетим държавния бюджет посредством плащането на ТОЛ системата или изваждане на някакво направление от нея. Напротив - целта е именно да няма инфлационни процеси, така че всеки български гражданин да бъде защитен”, поясни идеята Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

След срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев потвърди, че диалогът между бранша и държавните институции е подобрен.

През последните месеци бяхме неглижирани и хвърлени настрани, въпреки че обяснявахме, че автомобилният транспорт е генератор на инфлационни процеси, ако не бъдат решени проблемите, посочи той. Арабаджиев допълни, че от сектора ще дадат свои предложения, свързани с цените на ТОЛ системата.

Арабаджиев обяви, че фирми от бранша са били подложени на репресии, причина за което, според него, е станало участието им в протестите на превозвачите през това лято срещу предходното управление на страна. Той допълни, че на някои от тях са издадени наказателни постановления, които те ще обжалват в съда.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, също потвърди възстановения диалог и подчерта, че представителите на сектора ще участват в набелязването на мерки за справяне с кризата.

От транспортния сектор алармираха още, че украинските камиони са изключени от обхвата на ТОЛ системата у нас, защото системата не може да различи превоза на хуманитарни стоки от другите видове превози.