Опозицията в Царево направи пробив за връщането на свободния дух в Общинския съвет в южната морска община. Години наред опонентите на управляващите от ГЕРБ там се опитваха да се преборят с начина по организиране и водене на сесиите от страна на председателя Таня Янчева. Те се оплакваха, че докладните с предложенията им по ключови въпроси така и не стигат до заседателната зала. Чак сега, за първи път, стана ясно, че има разпоредби в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, които са на границата на закона. Такъв е органът Председателски съвет, който е създаден в местния парламент и в него се включват председателят, зам. председателите и председателите на постоянни комисии.

Прокуратурата реагира по сигнал, подаден от мотора на опозицията – Емил Пейчев.

„Много пъти през този мандат съм споделял, че когато аз или колеги от опозицията правим предложения и внасяме докладни за обсъждане и гласуване в Общинския съвет, същите тези предложения и докладни изобщо не достигат до сесия. Губят се по пътя.

И когато попитаме защо ги няма в дневния ред на комисиите и на Общинския съвет, председателят г-жа Таня Янчева ни отговаря, че така е решил Председателският съвет.

Общо взето това е някаква паралелна структура. И на някакви апокрифни заседания решават какво да достигне до дневния ред и какво да остане без разглеждане. Едва ли не това е някакъв самосъздал се колективен орган. И всеки път действат по тази добре отработена схема, чиято основна цел е да се осигури безоблачно и спокойно кметуване на един наш съгражданин. Така на сесиите няма шанс да влезе някаква докладна, която да накара администрацията ни да се поизпоти и да поработи за хората. На мен обаче буквално ми писна от тази арогантност на управляващите в Царево, затова подадох сигнал до прокуратурата, за да сезирам компетентните органи за въведената порочна практика. Само ако знаете колко хора ми казваха, че няма смисъл, че нищо няма да стане. От прокуратурата обаче реагираха.

От тази институция известяват председателя на Общинския съвет, че решенията на Председателския съвет не намират никаква опора в Закона за местното самоуправление. Стъпка по стъпка ще си върнем правата в Царево.“, коментира Емил Пейчев.

Препоръката на прокуратурата е Общински съвет в Царево да коригира Правилника до 30 август, защото в противен случай ще бъде направен протест пред Административният съд и на Общината ще бъде наложена глоба.