Нямам навика да се предавам, да се отказвам и да се примирявам. Имам усещането, че една от причините за превръщането на зоната около „Корал“ в някакво бутиково пространство за привилегировани е липсата на разговори между двете страни. Това обяви общинският съветник от опозицията в Царево Емил Пейчев, който следи темата от момента, в който стана ясно, че се подготвя обявяването на нова защитена територия. Сега той търси начини, по които въпросът да бъде в полза на хората.

Нямаше обществено обсъждане за този нова защитена морска територия. Нямаше нормален диалог между хората от Царево и Лозенец и представителите на Сдружението „Да запазим Корал“. Затова и никой не ни чу. Но пък за сметка на това ние чухме как ни обявиха едва ли не за заплаха за морето.

Май забравят, че ние живеем цял живот до морето и съществуваме чрез него. Не по време на годишните си отпуски през лятото, а всеки божи ден.

Ето затова не мога да се откажа да се боря за „Корал“, а и не искам.

И за да не бъда голословен, в края на работната седмица подадох заявление до областния управител Стойко Танков със съвсем ясна молба да ми бъде предоставен препис от протокола на проведената комисия от 15.06.2022, както и нейното становище като краен заключителен акт.

Става дума за онова прословуто заседание на комисията, свикано по инициатива на РИОСВ Бургас в изпълнение на глава III от Закона за защитените територии. И ако ме питате защо ми е потрябвал препис от протокола и с какво пък толкова е важен този документ, ще ви отговоря така.

Този протокол е ключов. И щом го получа, а аз имам всички права от закона да настоявам да го получа, ще ви кажа какво точно е важно в него и в какво се състои нашия шанс.

Сигурен съм, че заедно с вас ще можем да помогнем на някои хора да разберат, че в Царево знаем как да защитаваме и пазим морето“, съобщи Емил Пейчев.