Заявили сме още в началото, че ще разговаряме, ако Кирил Петков и Асен Василев не са в кабинет. Надявам се по този начин да постъпят и от БСП. Нищо не е загубено. Имахме едни ясни условия, така че ако от ПП бяха подходили по начина, по който заявяват от ДБ, не беше невъзможно да се върне изпълнен мандат на президента. Всички имат време да помислят до третия мандат. Ако се подходи така - технократски кабинет, без политически лидери, това е правилно.

Това заяви пред bTV лидерът на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

По-рано такова предложение даде Христо Иванов, който призова за охладяване на политическите страсти и диалог.

И Станислав Балабанов заяви, че ИТН ще седнат на масата за преговори, дори и с представители на “Продължаваме промяната” при третия мандат за съставяне на правителството.

“Винаги сме постъпвали последователно. Четирите партии в коалицията подписаха споразумение. Когато двама от лидерите на водещата в партията коалиция, постъпиха така, какво очаквахте да направим?”, посочи още веднъж Тошко Йорданов.

“Безгрешни в тази ситуация няма. Всички носят вина. Може би с различна тежест, но всички носят вина. Подходихме твърде търпеливо в началото и създадохме илюзията у ПП, че могат да изискват от нас, а не да водят диалог. Грешката е наша, че много се съобразявахме с неща, които не бяха правилни. Имаше грешно усещане и от двете страни”, допълни още Йорданов.

Той отказа да каже кои имена циркулират в ИТН за бъдещ премиер, ако мандатът бъде връчен на партията на Слави Трифонов. Той се позова на самата процедура, при която третият мандат се връчва на парламентарната група, а не на проектопремиер. По думите на Йорданов това означава, че може да се стигне с диалог до кандидатурата за министър-председател.