Вече бившият председател на Народното събрание взе участие в протеста под мотото „Марш за европейска България“, организиран от „Правосъдие за всеки“. Събитието започна точно в 18 часа в София, а минути по-късно Никола Минчев бе посрещнат с бурни аплодисменти и скандиране в негова подкрепа: „Никола!“.

Председателят на Народното събрание по неволя, наследникът на Минчев - Мирослав Иванов, също дойде пред президентството. Спомни си как и той бил активно протестиращ по време на големите демонстрации срещу главния прокурор Иван Гешев.



Мирослав Иванов

На протеста присъства също здравният министър Асена Сербезова: „Тук съм, за да изкажа подкрепа към колегите, ала всичко ми е толкова познато. Иска ми се всеки от нас за осъзнае колко е важен неговия глас и неговата позиция, независимо на коя страна е“.



Здравният министър Асена Сербезова

„Сега е моментът президентът да застане в защита на парламентаризма и да разобличи мафията. Вие казахте битка с мутрите, покажете го сега“, обърна се адв. Велислав Величков към президента Румен Радев.

Видео на живо от протеста можете да гледате тук:

Депутатът от “Демократична България” Владислав Панев изрази надежда, че ще се намерят още депутати от “Има такъв народ”, които ще подкрепят правителството и няма да гласуват за вота на недоверие.

По-рано днес пред Фрог адв. Емил Георгиев, член на инициативата, обясни, че целта на събитието е да бъде изразено несъгласие с „изнасилването на парламентаризма, случило се през изминалата седмица“, визирайки отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“. „Правосъдие за всеки“ изразява своето опасение, че новото мнозинство в парламента, което се формира около ГЕРБ, ДПС, остатъците от ИТН и „Възраждане“, „мнозинство няма да направи нито една от следващите задължителни стъпки по пътя на така очакваната съдебна реформа“.

Неслучайно протестът се организира пред президентството, защото по думите на организаторите, така те искат да напомнят на президента, че това са същите хора, излезли на площада преди две години.

Според плановете на организаторите, след като протестиращите се съберат пред президентството, се очаква да направят марш до Народното събрание, където ще се съберат с протеста в подкрепа на правителството.

Иначе, това не е единствената демонстрация, протести в подкрепа и против правителството се готвят днес и утре в София и големите градове в страната. МВР започна проверка на призиви за ескалация на напрежението на планираните протести тази седмица. Във вътрешното министерство е постъпила оперативно информация и множество сигнали за публикации в социалните мрежи. Проверката ще бъде на територията на цялата страна, а целта й е да установи провокатори.