БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета. Тази позиция взеха с 92 гласа За, 9 Против и 5 въздържали се, Националният съвет на БСП, съобщиха от партията. Повод за решението им е актуалната политическа обстановка.

От червената централа направиха изявление след днешното заседание, а изпратиха писмено позицията си.


Мотивите им са, че в условията на натрупалите се кризи и последствията от тях - КОВИД, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, Националният съвет на Българската социалистическа партия счита провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно.

БСП като държавнически отговорна партия смята, че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивос, се казва в позицията на партията, се казва в позицията им.

С решение на днешното заседание се възлага на Председателя на БСП, на Изпълнителното бюро на НС на БСП и на ръководството на Парламентарната група на "БСП за България" да проведат разговори с партиите "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България".


Целта е изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г.