Сумите, които се твърди, че са изплатени като помощи за бизнеса, не са тези“. Това заяви в ефира на БНТ Томислав Дончев от ГЕРБ като се аргументира с това, че има разминаване в сумите, посочени от министерството на енергетиката в отговор на въпрос на депутата Делян Добрев.

„Помощите за бизнеса категорично бяха недостатъчни като размер и за съжаление, драстично закъснели, подчерта Дончев.

„Съдбата на бюджета е абсолютно неизвестна. Гледайки отношенията в коалицията има всички рискове той да не събере достатъчно мнозинство и да не бъде гласувана актуализацията. При всички случаи, липсата на актуализация е лоша новина, обясни Дончев.

„Не трябваше да се предприема тази авантюра с пенсиите, смята той.

„По-високият размер на пенсиите се покрива с очакване на постъпления от Националния план за устойчивост. Ако допуснем, че това е възможно, през 2023 г. проектите от плана трябва да се изпълняват с пари от бюджета, допълни Дончев. С подобна бюджетна политика аз не знам дали през 2023 г. пенсионерите ще могат да получават пенсии, смята той.

„Няма политическа логика да им дадем 12 депутати“, категоричен е Дончев.

„От тук нататък дните на това правителство са преброени. Ако участващите партии мислят за самосъхранение, животът му трябва да приключи по-бързо“, смята той.

„Т. нар. експертни или програмни кабинети много често галят ушите на хората, но практиката обичайно е различна. Основният проблем е кой подкрепя такъв кабинет и кой ще носи отговорност за него. Откъде ще намерим такива политически стерилизирани фигури“, заяви Дончев.

„За мен, за съжаление, може би се отива към избори, смята той. Особени шансове за сформиране на кабинет с втори мандат аз не виждам“, допълни Дончев.

„Волята на народа ни е отредила да сме опозиция“, подчерта депутатът от ГЕРБ.