Европейският парламент прие два доклада, в които призовава настоятелно Съвета на ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания за членство в Общността, особено в рамките на геостратегическия контекст на войната на Русия в Украйна.

В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от Китай и Русия и се предупреждава, че зависимостта от инвестиционни заеми, финансирани от Китай, увеличава уязвимостта на региона. Подчертава се също, че липсата на начало на преговорите, въпреки изпълнените от двете страни изисквания, е подкопало общественото доверие към ЕС и представлява сериозна опасност за политиката на разширяване като цяло, допълва БНР.

В доклада се призовава за историческо помирение между България и Северна Македония въз основа на общата история, както е предвидено в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Същият апел отправи на дебатите снощи и докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк.

"От създалата се ситуация губят всички, губи България, губи Република Северна Македония, губи Европейският съюз. Най-вече обаче губят добросъседските отношения и приятелството. Затова насърчавам двете страни да намерят взаимноприемливо решение."

Изказалите се евродепутати Андрей Ковачев, Александър Йорданов и Ангел Джамбазки обаче заявиха, че първо Северна Македония трябва да даде гаранции за правата на българите в страната, както и да промени позицията си за общото ни минало.