КНСБ настоява за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да бъдат обсъдени пакетът от антикризисни мерки и размерът на минималната работна заплата.

Ръководството на синдиката изпрати писмо с това искане до премиера Кирил Петков и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

От КНСБ изразяват несъгласие с начина, по който пакетът от мерки беше представен в публичното пространство, без да е обсъден и съгласуван в тристранния съвет, чийто председател е вицепремиерът Асен Василев.

Социалният диалог изисква въпросите на жизненото равнище, благосъстоянието и покупателната способност да се обсъждат с представителите на работниците, служителите и работодателите, напомниха от синдиката.

КНСБ настоява да бъде спазена процедурата по предварително съгласуване в Националния съвет за сътрудничество и действащите комисии и съвети към него.

От синдиката за пореден път предлагат минималната работна заплата да бъде увеличена от 710 на 760 лева от 1-и юли и искат вицепремиерът и министър на финансите официално да представи пред социалните партньори както намеренията, така и разчетите по тази тема и по целия пакет от мерки, който вече беше анонсиран.