Отново в задънена улица спряха преговорите между държавите в Европейския съюз по въпроса с налагането на ембарго върху руския петрол. Страните-членки не успяха да постигнат компромис. В разговорите участваше и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Предложението за евроембаргото дойде в началото на май и ако бъде прието, то ще бъде най-суровата санкция срещу Русия от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Въпросът обаче среща съпротива от националните правителства.

Основният натиск е върху Унгария, която неофициално отказва да приеме сроковете за отказ от руски нефт. Иска и солидна финансова подкрепа, за да смекчи високата цена, която би платила от подобно решение. Знае се, че отсрочка за налагане на забрана за внос иска и България.

“Ще направим всичко възможно, за да деблокираме ситуацията. Не мога да ви уверя обаче, че това ще се случи, тъй като позициите са изключително силни. Някои държави изпитват повече трудности, защото са по-зависими “, каза върховният представител на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от AP.