За нулева енергийна зависимост спрямо Русия заговори премиерът Кирил Петков при срещата си с нидерландския си колега Марк Рюте. В същото време обаче потвърди, че страната ни ще поиска изключение от плановете на ЕС да наложи петролно ембарго на Русия, защото не може да се премина от 95% зависимост към 0% зависимост по отношение на руския газ изведнъж.

“Страната ни е била с най-голяма зависимост от руския газ, а сега е с нулева зависимост. България спря паричните потоци на Владимир Путин и очакваме разбиране от ЕК, че не може да отидем от 95% на 0% по отношение на руския газ и да сложим ембарго на единствената ни рафинерия, която работи само с петрол от Урал. България ще поиска от ЕК да сме част от изключенията сред страните-членки, докато не се направят другите инфраструктурни възможности, например петролопровод от Гърция”, посочи Петков.

Намеренията на България да поиска изключение от плановете на Брюксел да наложи забрана за внос на руски петрол станаха ясно още в началото. Такова изключение ще има за Словения, Унгария и Чехия. На България обаче първоначално бе отказано. Преди дни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че от ЕК са уверили, че ще вземат искането на страната ни предвид.

"България показа, че не се гъне под натиск от чужда държава и има воля. За петрола не сме в позиция да вземем и този потенциален риск”, посочи Петков.