„КОД започва процес по формиране, търсене на съюзници и по мобилизация на собствените си структури за създаване на наистина силно дясно обединение. Дясно обединение, което трябва да изпълни целите, в които се провали десницата на прехода. Новата ясно геополитически ориентирана десница трябва да направи това, което не можа десницата на прехода, което не можеше и не искаше да направи ГЕРБ, и което днешната, скопена от гледна точка на идеология коалиция, е в абсолютна невъзможност да направи”, каза в Бургас лидерът на партия КОД Петър Москов. В събота и неделя структури на партията от цялата страна се събраха на двудневна работна среща. Днешният акцент е бил поставен изцяло на местните избори догодина.

Петър Москов коментира и има ли нужда от предсрочни парламентарни избори.

„За нас смисъл от предсрочни парламентарни избори има в момента, в който единствената алтернатива на тази странна орел, рак и щука коалиция не е ГЕРБ”, заяви Москов.

„Убедени сме, че днешното парламентарно мнозинство не може да разреши проблемите, не може да предприеме нужните действия. Съзнаваме, че докато единствената политическа алтернатива на това управление е ГЕРБ, то това е и ще бъде използвано и за следващи такива коалиционни управления, които блокирани от собствените си вътрешни противоречия, всъщност няма да бъдат на висотата на постигане на целите пред нацията, няма да могат да ги защитят”, категоричен бе лидерът на КОД.

Според партията в България във всички форми на държавно управление отсъства истинска дясна политическа сила.

„От президенството през Народното дъбрание до правителствот отсъства дясно мислене, дясна идеология, десни решения на сегашните проблеми, зее една пустота в дясно. Вместо това цяла България в последните десетилетия е минирана и путинирана от хора, които са изцяло свързани и зависими от режима на Путин в Русия. България е цялата пронизана от „петата колона”, решенията, които се взимат са в интерес на чужда сила, а тази чужда сила показва зъбите си на целия свят днес. Ние се считаме за противници на това, изразители на огромен брой хора, разпръснати в различни формации, партии или без представителство, затова нашата амбиция е да обединим всички тези хора под някаква обща платформа на действие, защото се намираме в преломни времена”, каза д-р Любомир Канов.

Работната среща на КОД в Бургас събра над 90 представители от цялата страна.