Отпуснатите от Европейския съюз 150 млн. евро по механизма за гражданска защита ще стигнат на България, дори украинските бежанци да се утроят като брой.

Най-сложният сценарий обаче, който правителството разглежда, е у нас да пристигнат и хора от Северна Африка, ако там се появи продоволствена криза заради недостига на зърно след избухването на войната.

Кабинетът е подготвен за всички варианти, увери вчера вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

След като миналата седмица Народното събрание прие изпращането на военнотехническата помощ за Украйна, той възложи на Министерския съвет да изготви и цялостен пакет от мерки за преодоляване на евентуалните последици за България от санкциите срещу Русия. Депутатите искат от изпълнителната власт и предложения за конкретни законодателни и организационни мерки за адекватно посрещане на бежанската вълна.

Правителството е разработило 3 сценария за бежанците, обяви Асен Василев в парламентарния контрол. Първият е в България да има около 100 хил. украински граждани. В момента сме именно в него, тъй като по последни данни тук са малко над 75 хил., допълни вицепремиерът. Преди ден обаче шефката на агенцията за бежанците посочи 104 хил. като актуално число.

Другият сценарий е разчетен при утежняване на войната и 300 хил. бежанци. А третият е за потенциален недостиг на зърно и като последствие - бежанци и от Северна Африка.

Продоволствена криза на континента се очаква, след като близо 25 милиона тона зърно останаха блокирани в Украйна заради нарушената инфраструктура и окупираните от руската страна черноморски пристанища на страната. Украйна е втората най-голяма износителка на зърно в света и голяма част от него отиват именно в Африка.

По текущия сценарий дотук са отпуснати 16 млн. лв. за бежанците. Те обаче са платени от държавата, а не от парите от Брюксел, тъй като са дадени много преди да бъде изготвен европейският механизъм.

“За периода от май до декември се очакват още около 40 млн. лв. Отделно МВР са заявили 660 хил. лв. допълнителни средства за укрепване на границата. По линия на ЕС за това имаме около 300 млн. лв. В момента и при тежкия сценарий с 300 хил. бежанци, можем да се поберем в тях”, увери Василев.

Средствата, които НС гласува за подпомагане на украинските граждани, не отиват директно към тях, а към хотелите, които им осигуряват подслон и храна, подчерта Василев.

“Мярката изтича на 31 май, след това, точно защото следим всеки лев, тези хора ще се пренасочат към държавните станции и издръжката за тях ще излезе много по-евтина. Просто нямахме време да ги подготвим в началото, когато започнаха да пристигат много хора”, обясни вицепремиерът.

От щаба към МС обявиха, че украинците ще бъдат товарени на влакове от морето към базите във вътрешността, а в комисията по туризъм в четвъртък бе обявено, че извеждането им от хотелите щяло да става с полиция, ако откажат.