Нарастването на цената на хляба е спекула. Това твърди министърът на земеделието Иван Иванов.

„За съжаление, България няма законова уредба, която да бори спекулата. Това, което мога със сигурност да кажа, е, че на срещата си със зърнопроизводители, с Асоциацията на хлебопроизводителите, те ни гарантираха, че има закупено стара реколта на ниските цени и достатъчно нова реколта, което да не позволи рязко увеличаване на цената на хляба. Има може би някаква възможност за колебание заради повишаване цената на газа в момента, но такова рязко увеличение на някои места го обвързвам само със спекула“, обясни той на форум в Поморие.

Министерството на земеделието подкрепя идеята, която е залегнала в програмата на БСП за намаляване на ДДС на определени хранителни стоки в малката потребителска кошница и това ще бъдат част от мерките.

Предстои да започне и изкупуването на зърното за Държавния резерв.

„В момента текат бюрократични процедури, чакаме БНБ да заверят сметката, защото това е основно изискване, за да може да се почне търговия на борсата“, каза още земеделският министър.

Припомняме, че в последните дни цените на хляба се покачиха рязко. Ако доскоро за масовия хляб „Добруджа“ в разфасовка от 830 гр. се плащаше около 1,90 лв., цените в различните магазини вече са се увеличили и са в диапазона от около 2,20 до 2,50 лв., показа проверка на bTV.