Забавихме се с въвеждането на националния план за еврото. Да спорим евро или не е все едно да спорим къде е нулата на координатната система”, заяви Левон Хампарцумян по време на конференцията на Investor.bg ”Banking Today”, която събра на едно място водещи експерти от банковия и бизнес сектора, които коментираха „Пътят на България към еврото“.

Влизането на България в еврозоната обаче няма да бъде безпрепятствено.


"Единственият риск е инфлацията, която в България може да има по-високи от очакваното стойности поради голямата зависимост от руски петрол и газ. Да използваме някои изключения, които Хърватия използва. Знаете, тази година поради пандемията те не трябва да покриват критерия за инфлация. Хубаво е и България да си договори някакви изключения, за да може да сме сигурни, че през 2024 г. ще сме пълноправни членове на еврозоната", коментира финансистът Красимир Катев.


Той допълни, че инфлацията е достигнала своя пик и би трябвало да се успокои.


"Като гледам прогнозите за края на годината и догодна в еврозоната и САЩ – анализаторите сякаш постигат консенсус около цифри 5.5-6% в еврозоната", допълни Катев.


"Ако се държим разумно, солидарно и грамотно управляваме процесите, ще го минем и това нещо. Ние сме минавали през какви ли не драми, все пак е имало война в съседния двор", припомни Хампарцумян.