Страните от Групата на седемте (Г-7) се ангажираха да забранят или постепенно да прекратят вноса на руски петрол, а САЩ представиха санкции срещу ръководители на "Газпромбанк" и други предприятия, за да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин заради нахлуването на страната му в Украйна и смъртоносните последици от войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите държави от Г-7 проведоха днес видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната, подкрепата за Украйна и допълнителни мерки срещу Москва, включително в областта на енергетиката.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества победата над нацистка Германия във Втората световна война. Разговорът им продължи малко повече от час.

"Поемаме ангажимент за постепенно премахване на зависимостта ни от руската енергия, включително чрез постепенно прекратяване или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано", заявиха лидерите на Г-7 в съвместно изявление. "Ще работим заедно и с нашите партньори, за да осигурим стабилни и устойчиви световни енергийни доставки и достъпни цени за потребителите."

В документа не се посочват конкретни времеви рамки, нито коя държава какъв ангажимент е поела, отбеляза Франс прес.

Мерките, наложени на ръководството на "Газпромбанк", са първите, които засягат големия руски износител на газ. САЩ и техните съюзници избягват да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа - основния клиент на Русия.