Проблемът с доставките на горива за Украйна от Европейския съюз (ЕС) е свързан със задръстванията в пристанищата на Източна Европа, а за да се реши това, украинското външно министерство работи за отваряне на „зелен коридор“.

Това беше обсъдено на среща с украинския президент Володимир Зеленски с участието на ръководителя на кабинета на президента Андрий Ермак и неговите заместници, министър-председателя Денис Шмихал и членове на правителството, предаде УНИААН.

Първият вицепремиер Юлия Свириденко отбеляза, че през последните пет дни Украйна е внасяла обем гориво, равен или по-голям от вътрешното потребление.

Тя обаче отбелязва, че Европа не е била готова по отношение на логистиката.

По думите й „важно място“ в логистиката на доставките на горива за Украйна са пристанищата на Източна Европа: Гданск, Гдиня, Констанца, Свиноуйщие и българският морски град Бургас.

Ето защо сега, в сътрудничество с Министерството на външните работи, продължава работата по предоставянето на Украйна на „зелен коридор“ в тези пристанища, уточнява още УНИАН.

По време на важната среща в Киев беше отбелязана и необходимостта от сключване на дългосрочни договори и натрупване на държавния резерв от гориво.

Зеленски също така отбеляза необходимостта от премахване на опашките в украинските бензиностанции.