Напрежението между българските граждани и чуждестранните вече е голямо, разказа Невяна Филева, доброволец в Центъра за посрещане на украинските бежанци във Варна. Тя определи ситуацията като "доста обострена".

"В началото беше някаква магия. Аз не съм очаквала, че в днешно време може да има такава голяма доброта от всички страни. Имаше огромна вълна от дарители и от доброволци.

Когато държавата започна да помага, да пречи, да структурира, в момента, в който потекоха пари и финансиране, много хотели се отвориха. Сигурността, че хотелиерът ще си получи паричките, отвори огромна леглова база. В първите дни за всяко едно легло сме се борили, за всяко едно човече сме се борили.

След това последва едно отдръпване и в момента агресията, видима в града навсякъде, е по-голяма, отколкото съпричастността", разказа Филева.

"Датата 31 май, обявена за край на подпомагането за настаняването и издръжката на украински граждани, не е ясна от вчера, тя е ясна от доста време назад и "правителството продължава да ходи след събитията", каза Филева, цитирана от "Флагман".

По думите ѝ оттук нататък времето е прекалено малко и всички се надяват, че този срок ще бъде удължен.

"Тази неяснота създава ужасно много проблеми и при нас. Продължаваме да посрещаме украински бежанци, продължаваме да ги настаняваме с неяснотата какво правят те след няколко дни и за колко време ги настаняваме", допълни доброволецът.

Невяна Филева отчита като грешка, че в началото бежанците са били настанени в 3-, 4- и 5-звездни хотели, а в момента искаме да ги преместим "в почивни станции от миналия век и те да бъдат щастливи от това".

Само във Варна има над 20 хиляди души, казва тя.

"Аз не знам къде могат да се открият 20 хиляди места след 20 дни, в началото на туристическия сезон", допълни Филева.

Тя смята, че някои хотелиери са склонни да удължат престоя на украинците, но срещу настоящото заплащане, а това, което предвижда държавата оттук нататък е "много по-нисък бюджет, за да може програмата да не е атрактивна".

"Хората трябва да могат по най-бързия начин да се интегрират. Докато те са на хотел, особено по Черноморието, те наистина смятат, че са на почивка", коментира доброволката.