Казват, че Свети Георги наглежда посевите и земята. В представите на хората той е и юначният момък, яхнал бял кон, носещ спасение за цялото общество. Символ е на победата, покровител и патрон на град Поморие. По традиция на Гергьовден се изпълняват обредни хороводни песни, чиито основен сюжет е свързан със светеца. Днес традицията в морския град отново бе спазена – народната певица Мария Чакърдъкова и придружаващият я танцов ансамбъл създадоха много добро настроение и с изпълненията си събраха стотици жители и гости на града.

Програмата за патронния празник на Поморие бе открита от кмета Иван Алексиев: Благодаря на всички, които пристигнаха от близо и далеч, за да споделят празника с нас. Защото това е смисълът на такива събития – да останем пазители на традицията, историята и културата си. Така и моментите, които ни събират заедно, придобиват друго, по-духовно значение. Нека не се пречупваме пред трудностите, а да ги преодоляваме заедно. Нека вървим напред с помощта на закрилника ни Свети Георги и все така да развиваме успешно прекрасното място, на което живеем!

Своите поздрави от откритата сцена на НЧ „Светлина 1939“ поднесоха и официалните гости от Гърция и Турция в лицето на: Василики Параскевопу – председател на Общинския съвет на Нео Анхиало, Никос Станьос – председател на земеделска кооперация в Нео Анхиало, Шахабетин Вардар – кмет на град Инедже и представители на тамошната общинска администрация.

Мир и благоденствие на всички пожела и Агатополски епископ Иеротей. По -рано той отслужи празнична Света литургия в манастир „Свети Георги Победоносец“ и обяви и добрата новина, че започва кампания за изографисване на вътрешното храмово пространство и ремонт на иконостаса. Светата обител е строена през 1856 година и днес в нея се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII и XIX век. Преди две години на манастира беше направен основен ремонт, финансиран с дарения, собствени средства и средства от Сливенска митрополия и Община Поморие. Днес кметът Иван Алексиев съобщи, че отново ще подкрепи инициативата: Поморийци са вярващи и добри хора, убеден съм, че с общи усилия ще обновим този Божи дом, който е и място на спасението и духовността.

На празника присъстваха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, кметове на населени места в общината и общественици.