„Това, в което мога да ви уверя, е, че новото ръководство ще търси навсякъде. Дали е в сертификатите за сигурност, които са давани на „Български пощи”. Или е човешка грешка, немарливост, недофинансиране, може би. Всичко това подлежи на проверка, резултатите от която ще бъдат оповестени”. Това обяви новият директор на „Български пощи” Богдан Теофанидис пред Нова тв.

„Предвид тежката ситуация с хакерската атака, първата цел на новото ръководство е да се справи максимално бързо с последствията от нея”, обеща новият директор на „Български пощи".

Видно е също, без да бъдем експерти, че мерките за сигурност са били неглижирани и това е една от причините за мащаба на пораженията на тази атака”, обяви Теофанидис.
Забавената реакция на служителите след задействането на атаката е довела до пълния срив, сочат проверките до момента.

Държавната агенция за национална сигурност е знаела за атаката 12 часа преди тя да се случи. Това обяви председателят ѝ Пламен Тончев. ДАНС е предложила и помощ, но от Пощите са отговорили, че ще се справят сами. Все още не е ясно кой е взел това решение.

„Съгласих се да поема „Български пощи”, защото споделям мисията да възродим и да реанимираме дружеството и то да заеме правилното място в държавата - като институция от една страна, и като търговско дружество - от други. Това, което се вижда почти веднага, е наистина тежкото състояние на дружеството. Не става дума само за материалната база. Това е едно дружество, което е системно недофинансирано от държавата. Тя сякаш е била негова мащеха, а не майка. Има 13 милиона загуба”, категоричен е Теофанидис.

Новото ръководство вече преразглежда всички услуги, за да ги направи по-ефективни, съвременни и ориентирани към клиента. Но задача номер едно е друга: „Да се справи максимално бързо с последствията от кибератаката, така че да може пълният набор от услуги, пълният им капацитет да бъдат използвани от българското общество”, отбеляза Теофанидис.