"Говорихме с ЕК да купуваме заедно газа на ниво ЕС. Това е особено важно, защото европейският пазар е най-големият. Ето защо още в утрешния ден Европейската комисия отваря работна група, която ще бъде постоянно базирана в София и министрите на енергетиката, които ще дойдат са: на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азербайджан. Не само, че в момента диверсифициме газа за България, но може би ще бъдем и отговора за целия регион – чак до Украйна".Това заяви премиерът Кирил Петков на изслушването в НС по повод кризата с газа.

По думите му в момента водят преговори с азерската страна да получим газ не в края на юни, а в началото му или дори в края на май. Едновременно с това имахме готов план за купуване на втечнен газ. Целта беше да не се усети недостиг. Мога да кажа, че въпреки краткият срок, който ни даде „Газпром” - газоподаването нито намаля, нито цената е скочила.

„Приоритетите на правителството във връзка с газовите доставки са ясни. Те са три. Първо – да има достатъчно газ. Второ – доставката да бъде с най-малък риск. И Трето – да бъде с най-добрата цена, з ада може българската икономика да бъде конкурентоспособна”.

По думите му преди 4 месеца правителството заварило редица нередности. „Имахме пълна зависимост от „Газпром”, платени 3 млрд. за тръба, която не можем да ползваме, незавършена връзка към Гърция, която също не можем да ползваме. И отказ от 70 процента от азерския газ, който беше на една трета от цената. И всичко , когато започна енергийната криза в Европа, която е функция на войната.

„Путин успя да намали количествата на газа в газохранилищата в Германия още през лятото и есента. И в момента, в който цените се увеличаваха – ние бяхме с единствен доставчик „Газпром”, посочи Петков.

Той уточни, че от „Газпром” страната ни е получила писмо за едностранна промяна в договора. „В него те заявиха, че искат „Булгаргаз” да отвори сметка в „Газпромбанк”, в която да има и сметка в рубли. Искаме от Вас да си направите плащанията в евро или долари – но ние ще ги превалутираме по курс, който ние ще изберем. И плащането към „Газпром” ще бъде валидно, когато рублите постъпят в дружеството”.

„Тук не става въпрос за геополитика или идеология. Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце по един механизъм, който дава възможността този подход да продължава всеки месец. Ние обаче бяхме готови за този сценарий”, категоричен е премиерът.