Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов призова българите към гражданско неподчинение, в което ще се включат и членовете и симпатизантите на партията му.

Призива си той отправи на брифинг в кулоарите на Народното събрание, минути след като в зала бе прието предложението на "Продължаваме промяната" за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Тази помощ обаче не включва директно изпращане на стрелково въоръжението на намиращата се във война страна, а единствено ремонт на украинска техника във военните ни заводи.


"От днес нататък ние не признаваме това правителство за легитимен представител на българския народ. За нас то вече не представлява никого другиго, освен американското посолство. Затова от днес обявяваме гражданско неподчинение и призоваваме всеки един български гражданин да спре да изпълнява задълженията си към това нелегитимно правителство", заяви Костадинов.

И по-конкретно - масови протести, блокиране на институции, военни заводи. "Ще направим всичко възможно тези военни заводи да не работят нормално, защото те в момента обслужват единствено и само американския интерес", обясни Костадинов.


"Призоваваме българските граждани да блокират абсолютно всички институции, да не си плащат данъците. Ако искаме България да продължи да съществува, трябва да свалим това правителство", отправи апел към гражданите партийният лидер.

Костадинов сравни и българското правителство с властта в Киев - били "долнопробни американски марионетки", чиято единствена цел била да разрушат отношенията с Русия. Пророкува и предстояща криза с петрола и горивата, както и с доставките на ядрено гориво от Руската федерация.

"В парламента има една българска политическа организация - "Възраждане", и 6 американски, турски и каквото се сетите, само не и български. Решението, което бе взето днес, напълно делегитимира това Народно събрание. То може да е "Народно", но не е на българския народ", добави той.


Лидерът на "Възраждане" съзря отново дългата ръка на американското посолство и в промяната на позицията на БСП по въпроса.

На 11 май "Възраждане" ще проведе национален митинг в София и други големи градове.