ЕС ще увеличи тази година значително военната си помощ за Молдова. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на посещение в Кишинев. Той увери президента Мая Санду, че може да разчита на пълната подкрепа на Брюксел за гарантирането на стабилността, сигурността и териториалната цялост на страната.

Молдова е готова за "песимистични сценарии", но не вижда непосредствена заплаха от безредици, въпреки провокациите на проруските сепаратисти през последните дни, посочи молдовската президентка.

Освен войната в Украйна, Шарл Мишел и Мая Санду обсъдиха и присъединяването на Молдова към Евросъюза. "Днес обсъдихме как можем да предоставим повече военна помощ и военно оборудване за Молдова. Не мога, разбира се, да посоча детайли. Второ, за нас е много важно да избегнем всякаква ескалация. Не мисля, че е много умно или интелигентно да се правят провокативни изявления за ситуацията в Молдова или Приднестровието, допълва БНТ.

Желаем да предотвратим инциденти. Искаме да подкрепим усилията за поддържането на стабилност, доколкото е възможно. Да подкрепим устойчивостта на Молдова, сигурността и стабилността в страната", каза Шарл Мишел.