В момента влизаме в инфлационна спирала. Банките по всяка вероятност към края на 2022 година ще започнат преразглеждане на лихвите. Това стана ясно от шефката на МВФ Кристин Лагард.

Това заяви в ефира на „Пресечна точка“ бившият вицепремиер, бизнес и финансовият консултант Лидия Шулева.

„Ще има повишение на лихви по вече взети кредите. Всеки, който вече има някакви кредити, трябва да си прави добре сметката“, каза тя.

„Когато говорим за нещо, най-хубавото е дебитната карта. С нея се харчат толкова, колкото имаш. Не може да похарчиш повече, отколкото имаш. Дебитните карти са много по-безопасно за хора, които се подават на изкушенията“, заяви Шулева.

„Другото нещо, което мога да препоръчам е все пак да си разгледаме кредитния лимит. Ако имаме склонност да посягаме към кредитната карта, добре е да ограничим сами с разговор с банките кредитния си лимит, който да ни регулира в рамките на възможностите ни. Това е важно да го имаме предвид“, каза тя.

„Кредитните карти са най-скъпите кредити и е добре да са погасявани в рамките на месеца“, уточни експертката.

Според политологът Антоанета Христова, която също бе в студиото, всички цени - и на продуктите за основната кошница, но и всички останали, свързани с инвестиционни намерения, се вдигат за сметка на доходите.

„При това положение ние имаме едно движение от преди зададено да живеят по един статичен начин – чертаехме си близка перспектива. Тя сега обаче е неясна. Поведението ни обаче няма да може да се промени толкова бързо“, каза тя.

„Лошите кредити ще се увеличат, потребността им ще се увеличи“, подчерта тя и призна, че наистина е притеснена.