"Лаят на НАТО пред вратата на Русия" може да е причината за войната в Украйна, заяви папа Франциск в интервю пред италианския вестник Corriere Della Sera.

По думите му е вероятно това да е предизвикало реакцията на Путин: "Гняв, който може да е бил провокиран".

"И сега тези, които се грижат за мира, са изправени пред големия въпрос за доставката на оръжия от западните държави на украинската съпротива. Въпрос, с който не всички са съгласни, който разделя католическия и пацифисткия свят", коментира папа Франциск.

Унгарският премиер Виктор Орбан е казал на Светия отец, че руският план е войната в Украйна да приключи на 9 май, когато Русия чества годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война, стана ясно още от интервюто на папа Франциск.

"Надявам се случаят да е такъв... Защото сега не е само Донбас, това е Крим, това е Одеса, отнемат черноморското пристанище от Украйна... Аз съм песимист, но трябва да направим всички възможни жестове, за да спрем войната", коментира главата на Римокатолическата църква.

Пред италианското издание той обяви, че е поискал среща в Москва с руския президент Владимир Путин, за да се опита да спре войната в Украйна, но не е получил отговор, предаде Ройтерс.

Руският патриарх Кирил, който подкрепи войната, "не може да стане олтар на Путин", посочи Светият отец.