Още от 10 май всички превози спират – автобуси, товарни автомобили. След като правителството действа така арогантно, ние съответно няма да отстъпваме.

Това стана ясно от думите на Йордан Арабаджиев, Изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи в ефира на Nova News.

„След скандалната пресконференция на „Продължаваме Промяната“ вече смятаме да предприемем действия от 10 май. Решенията ще се вземат от всички в бранша, най-накрая трябва да бъдем чути и да има резултати. Искаме оставка на трима министри, вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев, не на цялото правителство, искаме не само да ни чуят, но да има и резултати“, обясни той.

„От два месеца уж сме в комуникация с правителството и предлагаме пакет от мерки, които да помогнат да се овладеят инфлационните процеси. Предложихме премахване за шест месеца на био добавката и намаляване акциза на горивата. Дори и държавите членки, които са на минимални ставки, могат да намалят акциза. Правителството не прави нищо, но автомобилния бранш е изцяло обединен, предлагаме и тол такси да не се искат за второстепенните пътища“, заяви още Арабаджиев.

„Бяхме убеждавани, че България не може да намали акциза си, което се оказа, че не е вярно. Министър Василев сведе дебата на ниско ниво, истината е, че всички превозвачи плащат, и то на момента. На фона на криза да се налага тол такса на второстеренните пътища е алогично“, категоричен бе той.

„При тези цени на тол таксите транспротната услуга ще се повиши и всеки български гражданин ще плаща по 500 лева на година“, прогнозира Йордан Арабаджиев.