Европейската комисия (ЕК) смята, че прекратяването на доставките на руски газ за България и Полша и искането на Русия да плаща в рубли за газ е "опит за разделение на ЕС", и призовава за солидарност и единство в общността. Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви това при пристигането си на срещата на министрите на енергетиката на ЕС.

"Решението за прекратяване на доставките на руски газ за България и Полша кара ЕК да смята Русия за ненадежден доставчик. Искането на Русия за плащане в рубли е опит за разделение на ЕС, ние трябва да отговорим с единство и солидарност", заяви Симсон.

Тя също така добави, че Европейската комисия не разполага с информация за това кои държави и компании от ЕС са готови да плащат в рубли за газ.

"Европейската комисия не разполага с информация за държави или частни компании, които желаят да плащат в рубли", заяви Симсон, помолена да коментира информацията в европейските медии, че компании от 10 държави в ЕС вече са открили сметки в рубли, за да си плащат газа.