ООН предупреди, че войната в Украйна има сериозни последици върху капацитета й да доставя спешно нужната хранителна помощ на държави по целия свят, тъй като голяма част от нея е блокирана на украински пристанища, предаде ДПА.

Понастоящем около 4,5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат използвани, каза директорът на Световната продоволствена програма (СПП/WFP) в Германия Мартин Фрик.

Износът на зърно е изключително труден, тъй като украинските пристанища и морските пътища към страната са недостъпни заради руската инвазия, посочи представителят на специализираната агенция на ООН за борба с глада в света.

Преди началото на войната Украйна беше един от водещите производители на пшеница, както и голям производител на царевица. Много държави са зависими от евтината пшеница от Украйна. Зърното е от ключово значение за продоволствената помощ в световен мащаб.

„Светът спешно се нуждае от украинските храни“, подчерта Фрик и добави, че СПП до момента е осигурила храна на около 2,5 милиона украинци – повечето в самата Украйна и няколкостотин хиляди в Молдова.

„Храната трябва да достигне до хванатите в капан и страдащи хора в Украйна, но също така трябва да излезе от региона и да достигне до останалия свят, за да облекчи глобалната продоволствена криза“, изтъкна Фрик.


„СПП се нуждае от хуманитарен достъп, както до хората, така и до пристанищата, така че износът на храни да бъде възобновен“, добави той и заяви, че „гладът не трябва да бъде оръжие“.