"Смятаме да не вдигаме данъците. На Коалиционния съвет ще бъдат обсъдени нови мерки за високите цени на ток и газ. Компенсациите, които вървят, са мярка, която предприехме за преодоляване на високите цени през зимата, сега ще се разгледат нови мерки". Председателят на енергийната комисия от "Продължаваме Промяната" Радослав Рибарски за "Офанзива".

Той припомни, че до края на април са били изплатени милиарди левове за ток и газ. "Има няколко механизма за подпомагане, които разглеждаме - като например фючърси за електроенергията. Трябва да има дългосрочни договори и продукти, но в момента търговията ден напред носи печалби", обясни той. И уточни, че се надява БСП да не напусне коалицията, но ако се наложи, може да има и правителство на малцинството.

Той коментира и твърдението на депутатът от ГЕРБ Делян Добрев за смяна на директора на НЕК. "Потвърдено е, че има нов директор на НЕК и той се казва Мартин Георгиев. Няма поставени ограничения за заемане на поста, стига да е запознат с работата в сектора. Към момента нямаме съмнение директорът на "Булгаргаз" да облагодетелства частни фирми", посочи Рибарски.

Според него прекратяването на доставки ни поставя в ситуация да закупуваме газ от пазара. "Нямам информация за резервиран капацитет за газохранилището на "Ревитуса", "Булгаргаз" трябва да ги осигури. В момента природният газ върви около 95-100 евро, но при големи количества са възможни по-ниски цени. В "Ревитуса" няма руски газ", подчерта депутатът.