"Виждаме пълен ужас, мирни граждани стават мишени.". Това каза премиерът Кирил Петков, който води делегация в Украйна днес, където предстои да се срещне с Володимир Зеленски.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял - ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

"Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти... Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население", коментира още премиерът.

Пред придружаващите го български медии, Петков коментира спрените газови доставки от страна на Русия и позицията на президента Румен Радев, изразена преди отпътуването му за Испания в сряда.

"Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, но това не ни интересува. Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС с тази позиция", каза още премиерът.

„Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим”, допълни Петков.

Според него войната в Украйна не е чужд проблем.

"На Зеленски със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор", каза още министър-председателят.

По повод спирането на газовите доставки, Петков каза, че действията на Русия не са изненадали правителството.

"Вчера Русия се опита едностранно да ни извие ръцете. Ние няма са плащаме в рубли и няма да плащаме на страни не по договор. Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите", каза премиерът.

Петков подчерта, че в момента в България има 114 руски дипломати.

"Аз се чудя какво правят тези хора в България. Предлагам да се огледат тези хора и да имаме много по-симетрично представителство. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", коментира той.

Относно изказването на президента Радев, Петков бе категоричен: "Вчерашното изказване на Румен Радев може би донякъде е неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята да не се помага на Украйна. Това не може да е позиция на демократичния свят, позиция на България. Като министър-председател не съм съгласен с тази позиция и не ми се струва достойно".