Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е обещал на българския си колега Кирил Петков помощта на своята страна за България, след като Русия спря газовите доставки, предаде Ройтерс.

Двамата лидери са обсъдили въпроса в разговор по телефона по-рано днес.

"Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетиката", съобщи офисът на Мицотакис в изявление без повече подробности.

Гръцки източник, запознат с темата, е казал пред Ройтерс, че Атина може да помогне на София, като обърне потока на синьото гориво по газопровода "Турски поток", механизъм, който е бил използван и преди.

Газопроводът доставя руски газ в Гърция през Черно море, Турция и България, напомня агенцията.

Кирил Петков също спомена за разговора си с Мицотакис в изказване преди началото на правителствено заседание. Петков посочи, че правителството продължава да се фокусира върху газовата връзка с Гърция.

"Тази сутрин се чух с премиера Кириакос Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план. През юни физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Едновременно с това той потвърди и общи действия за диверсификация чрез втечнен газ", отбеляза още Петков.