Българските домакинства и компании ще усетят затягането на паричната политика в еврозоната. Това заяви на пресконференция управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи БНР.

По думите й българската икономика се е възстановила след 2020 година въпреки политическата несигурност в страната тогава, но близостта с военния конфликт ще има последици и у нас.


Тя очаква тази година България да отбележи икономически растеж от 3%, прогнозира Кристалина Георгиева, като посочи, че инфлацията е сериозен проблем, както у нас, така и в глобален мащаб. За да се укроти, трябва да се анализират причините за нея, първата от които е продължаващата несигурност около пандемията.

По думите й вторият фактор за инфлацията е войната. "Тя води до високи цени на енергоносителите, високи цени на храните. високи цени на металите и дава тласък на инфлацията, който е особено опасен, защото имаме голяма непредсказуемост. Никой не може да каже, кога ще свърши тази война", заяви управляващият директор на Международния валутен фонд в отговор на въпрос на БНР.

Логичният отговор на инфлацията е покачването на лихвените проценти. "Когато паричната политика в еврозоната тръгне към затягане, това затягане ще се усети от домакинствата и бизнеса и в нашата страна".


В коментар доколко е възможна стагфлация в определени държави, Георгиева заяви

"За страни, които все още не са се възстановили напълно икономически от пандемията и имат сериозен проблем като вносители на суровини и вносители на храни - Да! За тези страни се появява опасността от стагнация нисък растеж-висока инфлация", каза Кристалина Георгиева.