Визитата на премиера Кирил Петков в Царево и първото му посрещане на Воскрение Христово в един от най-красивите и емблематични храмове по Южното Черноморие – „Св. Успение Богородично“, дадоха ясна линия за бъдещето на морската община – чакат се политически битки. Министър-председателят пристигна със съпругата си, а домакини му бяха свещеникът от храма – отец Стоян Кралев и общинският съветник от опозицията и един от участниците в учредителното събрания на „Продължаваме промяната“ – Емил Пейчев.

Драмата преди посещението на премиера настъпи, когато в Царево се разгоря поредният политически сблъсък. Там настроенията са наострени до краен предел – от една страна кметът Георги Лапчев и мнозинството му от ГЕРБ в местния парламент, а от друга страна - опозицията, чието главно лице е Емил Пейчев. През последните години, дори в най-силните години на ГЕРБ, Пейчев не спираше да се съпротивлява срещу евентуални схеми, които биха могли да спират развитието на местни жители на Царево.

Пукнатината на уникалната църква в кв. Василико - в т.нар. „Стар квартал“, който от много години, още от десетилетия, е супер предпочитано място за известни личности в страната, се превърна в поредната „ябълка на раздора“. И ясно показа, че битката Лапчев – Пейчев тепърва ще става все по-ожесточена.

Както вече съобщихме, премиерът дойде, за да присъства, както на службата за Возкресение Христово, така и преди това да огледа храма. Преди дни от пресслужбата на Министерски съвет обявиха, че той ще види пораженията от последно земетресение. Преди дни БургасИНФО съобщи, че отец Стоян Кралев посочи, че има пукнатина по фасадата, която след земетресението в Черно море на 11 април е станала отчетлива. Всъщност тази пукнатина на църквата стана и огромна пропаст в политическата обстановка на Царево. Преди ден кметът Лапчев излезе с позиция по темата, като заяви, че всичко с църквата е наред, че не помниземетресения и че едва ли не няма защо премиерът да се занивама с това.

Навръх Великден, в емблемата на Царево – храмът във Василико, присъстваха стотици хора, премиреът, но не и кметът.

А пукнатината стана още по-дълбока, но политически. Ето какво казаха отец Стоян и премиерът Кирил Петков за самата фасада на църквата, диалогът им е показателен за политическата обстановка в Царево.

„Правихме фугиране и минаха 20 години. Фугата сега я няма. Самият камък, строен преди, не е бил качествен и здрав. Вижда се, че има проблем. Не съм търсил съчувствие, така стана, че го споделих на мои познати и са стигнали до премиера. Това не е основната причина да е тук. Впечатли ме, че той се заинтересува. Аз не съм казал, че чакаме субсидия. 25 години съм тук, не съм молил с писмо никого, в крайна сметка, който иска- да помогне и да участва в добрата кауза. Консултирал съм се с експерти, единият от тях обследва паметника на Шипка, и там имало пропуквания. Хората искаха да дойдат в сряда. Отложихме го за след празниците. Всичко ще предоставим като информация. Имах съмнения, че брегът ерозира, защото е на самия склон, обаче се оказа, че това спукване по самия обтегач е характерно за сградите, които са правени с двойно зидана зидария, а в средата – пълнеж. Вътре няма тази здравина самият зид и собствената тежест сляга и започва да се пука зидът по обтегача, защото той е фиксиран и не позволява еластичност на сградата. Аз си мислех, че ерозира брегът, но не е така, защото няма следи в основата“, каза отец Стоян пред БургасИНФО, минути преди да пристигне премиерът Петков.

Минути по-късно лично му показа фасадата.

„Много силно съм впечатлен, че идвайки в Царево, сте научили за този проблем, макар и малък. Това е характерно за човек, който милее за църквата и за детайла, обича да отстранява проблемите навреме“, каза свещеникът пред премиера.

А той му отговори: „Отец Стоян, аз искам да Ви благодаря, защото тази църква е в това състояние заради Вас. Вашето семейство работи тук всеки ден, знам колко енергия вкарвате. Ще бъде истинско удоволствие да подкрепим ремонта на тази пукнатина, даже не като държава. Защото, както знаем- държавата са парите на всички българи. Ще го подкрепя с мои лични средства и ще сложим кутия за дарения в сградата на Министерски съвет.“.

Оказа се обаче, че пукнатината се превърна в символ. „Това не е нищо в сравнение пукнатината, която трябва да възстановявате в държавността, изобщо в институциите и пукнатините, които са се наслагали в годините, за да стане монолитно обществото и да бъде укрепено във вярата, надеждата и доброто. Това ще е по-големият подвиг.“, отговори отец Стоян.

„Пукнатина по пукнатина – ще ги оправяме.“, отвърна му премиерът.