Има потвърдени исторически факти, които не се оспорват дори от българската историография, че Ванчо Михайлов е бил сътрудник на Хитлер, каза днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, коментирайки изказването на българския си колега Румен Радев за Ванчо Михайлов и за фашизма, предаде БТА.

"През 1944 година по указание на Хитлер идва в Скопие в опит да създаде независима македонска държаваи когато не получава подкрепа от местното население, докладва обратно на шефа си в Берлин, че това не е възможно и само това е достатъчно, за да го направи фашист, нацист. Ако си привърженик на тази идеология, ти си нацист.

Ако използваш, както в неговия случай, нацистката идеология за постигане на собствени политически цели, пак си нацист. В противен случай щяхме да говорим за военнопрестъпник, не казваме, че е бил, но той безспорно е бил последовател и ползвател на "услугите на фашисткия режим в Берлин по това време", каза Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпроси след пресконференция с неговия латвийски колега, който е на посещение в Северна Македония.

Изказването на българския президент Румен Радев, че след установяването на югославската диктатура в Македония, десетки хиляди хора са изпратени и убити в концентрационни лагери, президентът Пендаровски оцени като лъжа за политически цели."Няма релевантен исторически източник, който да потвърди, че десет хиляди души са били в концлагери в Македония по това време.

Нито един, нито в българската, нито в македонската, нито в световната историография. Нещо, което може да бъде определено като концентрационен лагер по времето на бивша Югославия, съществува само на Голи оток, днешна Хърватия. На територията на Македония никога не е имало концентрационни лагери, нито тогава, нито днес. Бройката от десет хиляди убити е лъжа, гола конструкция за политически цели", подчерта Пендаровски.

Мнението на Пендаровски е, че двете страни трябва да се концентрират върху истинските, реални критерии за присъединяване към Европейския съюз, а не предимно върху решаването на историческите въпроси.

"Ако се концентрираме предимно върху разрешаването на исторически противоречия, никога няма да постигнем съгласие.

Ако се съсредоточим върху това, което е истински реален критерий за присъединяване към ЕС – върховенството на закона, борбата с корупцията, човешките права и свободи, много бързо можем да стигнем до взаимно приемливо решение. Ако обсъждаме дали през 11 век Самуил е бил българин, македонец, арменец и т.н., никога няма да постигнем съгласие. Историята на историците.

Аз, колегата Радев, всички ние не сме избирани на избори, за да решавам кой каква националност е бил по времето на царството на Самуил. Ние сме избрани от гражданите да решаваме настоящите проблеми - стандарт на живот, инвестиции, по-добър живот", каза Пендаровски.

Относно включването на българите в конституцията Пендаровски каза, че има политическа воля и от правителството, и от опозицията.

"Относно българите в конституцията съвсем накратко. Има политическа воля, предполагам, че на всички ви е ясно и от страна на управляващите, и от страна на опозицията, че е един от много редките въпроси, за които и правителството, и опозицията при нас нямат никакъв проблем", каза Пендаровски.

Според него остава въпросът кога да се случи това и каква е гаранцията, че няма някое бъдещо българско правителство да иска отново промяна на конституцията или да има някакви други политически искания.

"Мисля, че един от начините, по които може да се подходи към този въпрос с намерението да го решим, е преспанската формула", подчерта Пендаровски.
Президентът на Латвия Егилс Левитс смята, че историческите спорове трябва да бъдат оставени настрана и те не трябва да са причина да се оспорва капацитетът на една страна да продължи пътя си към Европейския съюз.

"Ако погледнете картата на ЕС, ще видите точки, където има различия по отношение на историята. Това не се случва само между България и Северна Македония, но ЕС не е компетентен да решава или обсъжда тези исторически въпроси", каза Левитс.

Българският президент Румен Радев каза в изявление днес, че Ванчо Михайлов е човекът, който е отказал Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България и че не той, а други хора след "установяването на югославската диктатура в Македония са убили десетки хиляди в концлагери", само защото са решили да продължат да се наричат българи. "Това е истински фашизъм“, каза Радев.