България очаква своевременна подкрепа от своите съюзници за съхраняване на отбранителния капацитет на Българската армия и модернизация на въоръжените си сили. Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе днес среща с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, съобщават от президентството. В рамките на разговора са обсъдени рисковете и заплахите пред сигурността, произтичащи от войната в Украйна, както и предприетите мерки за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса.

Румен Радев е изразил високата си оценка за подкрепата, която Нидерландия оказва за охраната на българското въздушно пространство, както и за отличното взаимодействие на българския контингент в рамките на формирането и подготовката на батальонната бойна група на Алианса на територията на България.

Общата позиция е била, че динамичните промени в средата за сигурност изискват преосмисляне на начина, по който европейските страни-членки на Алианса инвестират в отбранителни си способности. Румен Радев отново е призовал за преодоляване на разделението в рамките на НАТО на страни-производители и страни-купувачи, като се пристъпи към съвместното разработване и внедряване на отбранителни технологии и оборудване, възможност за което предоставя механизмът DIANA. Това е и най-прекият път към постигане на оперативна съвместимост между отделните страни-членки в Алианса, е подчертал президентът.

По-късно президентът проведе телефонен разговор с президента на Румъния Клаус Йоханис. Двамата обсъдиха съхраняването на потенциала на транспортните коридори в Източна Европа и предприемането на мерки войната в Украйна да не доведе до хуманитарна криза. Украинската държава е един от най-големите износители на зърнени храни от Европа и блокирането на нейните пристанища затруднява износа, което създава риск от продоволствена криза в редица страни, бе подчертано по време на разговора.

Обща бе позицията, че страните от ЕС следва да обединят усилията си за оказване на помощ за милионите бежанци от военните действия.

Президентът Радев отправи покана към своя румънски колега да посети страната ни в удобно за него време.