Първият транш от парите за хотелиерите, които подслониха украински граждани у нас, вече е изплатен. Oт министерството на туризма съобщиха, че около 50 хиляди бежанци от войната, се намират в 506 места за настаняване . Всеки един хотелиер трябваше да получи по 40 лева за бежанец.

Неясната дата за изплащане на хуманитарна помощ към хотелиерите, доведе до недоволство и напрежение в бранша, подкрепил украинските бежанци.

“Тия, които работят от самото начало, вече се задъхват с плащанията и трябва да има регламент, който да каже от тази до тази дата ще се плаща, за да може колегите да са подготвени и да знаят за какво иде реч”, Венелин Ташев, хотелиер.

Няколко часа по-късно, от Министерството на туризма реагираха - над 11 милиона лева са изплатени днес на общо 328 лица, подпомагащи украински бежанци у нас.

“Плащането вече е извършено. Тоест, към днешна дата, даже към сегашния момент, може би има хотелиери, които вече са си получили парите за хуманитарна помощ”, Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Част от хотелиерите, обаче, не са съгласни парите да се бавят заради проверките, които държавата извършва за дублирани настанявания.
“Имаше в документите, или по-точно казано в приложените хотелски регистри, дублиране на имена на хора, които по едно и също време са в няколко обекта”, каза още тя

“След като се направят проверките, да спрат парите от другото плащане и сега да ни платят едни 80%, да спрат едни 20, за да може ние да продължим да обслужваме тези хора и да си плащаме сметките”, отбеляза Ташев.

Хотелиерите по морето са притеснени от това, че първите им туристи идват в края на месец май, а все още няма яснота къде ще се настанят украинските бежанци.

“Това е една релокация от десетки хиляди души, които трябва да отидат в някаква посока. Изисква се огромна организация и ние трябва да сме наясно кой с какви ангажименти е”, Радостин Дачев, хотелиер.

“В момента активно работим по различни варианти за настаняване на чужденците и след тази дата. Обсъждат се различни варианти на настаняване”, споделя Георгиева.

Очакват се още два транша през следващите месеци.