Вандалските актове срещу паметника на Съветската армия на площад „Тройката” в центъра на Бургас доведоха до драстична промяна в цвета му. Причината е, че за трети пореден път от началото на войната в Украйна, Альошата беше надраскан с червена боя. А от Община Бургас всеки път реагират и отстраняват обидните послания, като след всяко чистене с пясък барелефите с войниците са излъскани до блясък. След днешното чистене те изглеждат така, както вероятно са ги видели бургазлии през 1953 г., когато паметникът е бил издигнат.

В момента на очи се набива драматичната разлика между местата, които са почистени, и тези, които не са били засегнати. Всичко обаче е нормално и с времето вероятно те ще възстановят цвета си, наподобяващ патина. Дали това е последният път, в който някой посяга срещу паметника, е въпрос без отговор предвид честота на вандалските актове. Морският град обаче не е прецедент. Същото се случи и в София.

Повечето бургазлии знаят, че Паметникът на руските освободители се намира до Природо - математическата гимназия. Именно на него полагаме цветя в знак на признателност на 3 март. Паметникът на Съветската армия има друга историческа роля, която не веднъж е разделяла обществото.