"Фокусираме се върху спасяването на моряците от кораба „Рожен”, който се намира на пристанището в Черноморск". Това каза премиерът Кирил Петков, след като българските моряци от "Царевна" кацнаха на родна земя. Той обясни, че на борда на „Рожен” моряците имат храна за 3 месеца.

Вече почти 2 месеца той стои на украинското пристанище „Черноморск”. Корабът попада там два дни преди началото на войната, на борда му има 17 членен екипаж.

Борис Марков е един от първите моряци, които напускат “Рожен”. На 3-ти март той и готвача поемат риска и напускат кораба сами. До гарата в Одеса стигат с кола.

“Спират всяка кола. На едно от КПП-тата ни казаха, че ако бяхме от Беларус или Русия - няма да ни пуснат”, разказва Марков.

Месец и половина по-късно другата част от екипажа продължава да е на борда. Капитанът на кораба споделя, че за сега всички са добре, но отказва да говори за евакуация.

“На кораба в момента, имаме храна за 2-3 месеца, имаме вода и няма бойни действия”, каза Камен Чакъров, капитан на кораба “Рожен”.