Договорът за строителство на тунела под Шипка се очаква да бъде подписан до края на април. Това обяви в Габрово заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, която е на посещение в региона. Иванова отбеляза, че консорциумът, спечелил обществената поръчка за изграждане на съоръжението, е потвърдил ценовата си оферта. Предоставил е всички необходими документи, предшестващи строителството, които се проверяват от Агенция "Пътна инфраструктура". Иванова напомни, че компанията ще има 9 месеца срок за проектиране на тунела, а реалното строителството ще започне през 2023 г.

125 км републикански пътища ще бъдат ремонтирани по програмата за текущ ремонт и поддържане на АПИ през тази година в област Габрово, информира още заместник-регионалният министър. За други 154 км от пътната мрежа ще се изготвят технически проекти за основен ремонт през следващата година. Сред участъците, които ще се ремонтират основно, са пътят Дряново - Габрово, тунелът при Дряновския манастир, както и направлението Трявна - Царева ливада - Дряново.

По отношение на подобряването на водоснабдяването в област Габрово Иванова информира, че в момента се изготвя Регионално прединвестиционно проучване за всички общини. То ще даде оценка за състоянието на съоръженията и нуждите от инвестиции за подобряване на услугата. Иванова обърна внимание, че приоритетно ще се работи за решаване на водния проблем на Севлиево. Ще се работи и за подобряване на водоснабдяването на община Трявна, като ще бъдат предприети краткосрочни мерки за частично решаване на проблема със замътването на водата, докато се намери финансиране за изграждане на пречиствателна станция за питейни води.


Тя информира още, че общините Габрово и Севлиево, като част от Северен централен район за планиране, ще имат достъп до бюджет от 510 млн. лв. за финансиране на проекти по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. Затова тя насърчи местните власти, неправителствения сектор и местните общности да изграждат партньорства и да започнат да идентифицират най-важните проекти за развитие на областта. В периода 2014-2020 г. по Оперативна програма "Региони в растеж" в област Габрово са инвестирани около 110 млн. лв., като сега ресурсът е увеличен и населените места имат по-добра възможност за подобряване на стандарта.

В Габрово Иванова проведе среща с областния управител Ралица Манолова и кмета на общината Таня Христова, с които обсъди възможностите за сътрудничество и реализация на важните за региона проекти. Преди това тя проведе и приемна за граждани, на която изслуша проблемите на жители на Габрово, Севлиево и Трявна. Част от темите, които хората поставиха, ще бъдат решени с инвестиционната програма на МРРБ в региона в кратък срок, увери Иванова.