Работим активно по всички възможности за евакуация на моряците от кораба „Царевна”. Това съобщи на брифинг зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова.

„Ситуацията е много динамична. В постоянен контакт сме със службите. Хората на борда са здрави, обезопасени. Получаваме постоянно информация за ситуацията и ще ви информираме. Работи се активно по възможностите за тяхната евакуацията, но това е изключително трудно в настоящата ситуация”, обясни тя.

"МВнР ясно заявява, че българската позиция относно присъединяването на Северна Македония към ЕС остава непроменена. Придържаме се към Рамковата позиция, която бе потвърдена с декларация на НС и КСНС", каза още Петрова.

За външната ни политика европейската перспектива на държавите от Западните Балкани е изключително важна и ние я подкрепяме, но е важно това да се случва с ясни резултати и заслуги, които да показват всяка една от тези страни, добави тя.

Тя потвърди, че министър Генчовска е потвърдила тази позиция и в среща с външния министър на Германия Аналена Бербок.

За нас е изключително важно от страна на РСМ да видим ясни резултати и готовност за спазване на Договора за добросъседство, защото тези резултати показват готовност за присъединяване. От тази гледна точка очакваме действия от страна на РСМ.

Важно е не да говорим за крайни срокове, а да виждаме важни и явни резултати. От страна на РСМ е важно да видим, че има широка политическа готовност за конструктивен процес, в който резултатите, постигнати сега, да са необратими, правата на българските граждани в РСМ да бъдат гарантирани в Конституцията.

По-рано днес от министерството заявиха, че няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. Съобщението идва, след като стана ясно, че външният министър Теодора Генчовска е провела двустранна среща с германския си колега Аналена Бербок по темата.