Новият пакет евросанкции спрямо Русия ще бъде тежък. Възможно е те да станат факт в края на месец май. България ще трябва да вземе тежки решения - както на ниво Министерски съвет, така и на ниво управляваща коалиция. Санкциите на Европейския съюз могат да се отнасят до забрана за вноса на петрол и газ от Русия.

Това стана ясно от думите на външния министър Теодора Генчовска, която е на среща в Люксембург.

"Започнаха вече идеи какво може да включва този шести пакет. Нормално е вече да се върви към едни тежки санкции по отношение на вноса на газ и петрол. Темата е изключително чувствителна за България. Отново ще се търси решение в рамките на коалицията, дори и на по-високо ниво. Но ще се предложи общоевропейско решение, за да могат държавите, които имат най-големи зависимости, най-бързо да решат тези въпроси, дори в инфраструктурно отношение. Други санкции по всяка вероятност ще бъдат насочени към предотвратяване на дезинформацията, която се разпространява от руските медии. Ще има големи санкции върху руски медии, както и финансови санкции, ще бъде разширен списъкът с персоналните санкции", каза Теодора Генчовска.

Външните министри на ЕС обсъдиха и друга чувствителна за България тема - доставката на оръжия за Украйна. Според българския външен министър подобно решение не може да бъде взето на ниво НС заради твърдата позиция на БСП в коалицията.